Ce puteti face ?

Share

Obiective turisticeExcursii Clisura Dunarii Trasee turistice

„Nu putem vorbi despre un oraş în afara locuitorilor săi, aşa cum nici locuitorii nu se pot defini ca fiind, dincolo de spaţiul urbei, ceea ce înseamnă oraşul în sine. Deşi, îl vor putea purta după ei, pretutindeni. Sufletul unui oraş sunt oamenii lui, toată fiinţa ce îl locuieşte, noi, cetăţenii, aşa cum suntem aşa cum trăim şi respirăm aerul urbei noastre. Trupul unui oraş sunt clădirile, dealurile şi văile, monumentele, străzile sau râurile care-l străbat dintr-un capăt în altul şi cam tot ce se ridică dinspre pământ până către sus. Spiritul oraşului va fi amintit în numele străzilor, în chipurile statuilor, în denumirile instituţiilor, stocat în rafturi, prin biblioteci- pentru că spiritul oraşului cuprinde spiritul oamenilor săi sau ceea ce rămâne înscris în istoria ştiinţei şi tehnicii, în istoria culturii, a artei, a literaturii, a filosofiei sau în istoria tuturor oamenilor care au avut ceva de spus şi de lăsat în urma lor.”

Extras eseu – Adina Ungur

Suna acum la Dispeceratul de cazare Herculane si poti rezerva imediat un sejur in statiune.

“Saluti et laetitiae!” – Be healthy and joyful!

Stim cum arata acum aproape doua mii de ani, stim cum arata acum un secol si o vedem si astazi. O vedem si ne bucuram de ea. De un aer cu cele mai inalte valori de ionizari negative din tara, corespunzator unei inaltimi de peste trei mii de metri, de apele sale minerale, termale si radioactive, de Valea Cernei care este ceva ce nu poate sa-si inchipuie omul Oameni din toate colturile tarii, de la muncitor la ministru, se muta trei saptamini pe an si se trateaza la Herculane sub deviza de pe placa votiva pusa acum 1825 de ani, in anul instalarii lui Severianus consul — Saluti et Laetitiae — sanatate si bucurie.

Fie ca vor fi gazduiti in Casa de odihna si tratament a sindicatelor, fie in celelalte hoteluri si vile din statiune, fie ca afli sau nu de descrierea lui Dinicu Golescu despre felurimea de ape metalicesti si cazul ofiterului ridicat in cirje, de descrierile lui Olahus, sau ale lui Alecsandri, ai putinta sa-ti formezi si sa-ti exprimi propriile impresii. Poti admira, desigur, Stinca Ghizelei, Pesterea Haiducilor, Grota cu aburi si multe altele, desi, singur, drumul de la Grota lui Serban pina pe culmea Domoglodu pot da masura frumusetilor locului.

Vei urca printre aluni, pe linga migdalii in floare, pe linga covoarele de ciubotica cucului si candelute si apoi, daca e primavara, vei intra in plina baie de aer pur in lumina padurii de liliac inflorit de pe Domoglodu. Sucurile pamintului, forta lui Hercules,urca culmile dealului si se reintorc in prisos de frumuseti si sanatate daruite omului.”

citeste articolul complet


Rss Feed Tweeter button Facebook button Youtube button